Dinç kilo vermenin yolu, bilirkişi kontrolünde doğru yaşam biçimi değişikliklerinden geçiyor. Uz. Dr. Özlem Kaplan, bitkisel zayıflama ilaçlarının zararlarını ve daimi kilo kontrolü için yapılması gerekenleri anlattı
Zayıflama ürünlerinin bitki içerikli olması zararsız oldukları anlamına gelmiyor
Şişmanlık, özellikle gelişmekte olan ülkelerde ve Batı toplumlarında günlük yaşam tarzı, gıda alışkanlıkları ve fiziksel aktivitenin azlığı nedeniyle gitgide artarak yaygınlaşan manâlı bir sıhhat sorunudur. Son yıllarda pek fazla birey, perhiz ve çalışma yapmadan bir an önce kilo saptamak amacıyla dağıtılmış hap, bitki ve nebati ürünler kullanmaktadır.
Toplumda bitkisel ürünlerin zararsız olduğuna dair hatalı bir inanış bulunmaktadır. Tüm bu ürünlere internet üzerinden kolayca ulaşım olması, geniş kitleler kadar bu ilaç ve bitkisel ürünlerin yaygın kullanımına yol açmaktadır.
Vücudunuzun dengesi bozulabilir
Bu ürünlerin uzun süreli kullanımı sonucunda farklı alanlara yönlendirilmiş istenmeyen etkiler görülebilir. Kilo verdirdiği ileri sürülen ürünlerin içerisinde dışkılamayı kolaylaştırıcı, idrar çıkışını ve terlemeyi arttırıcı, sindirim sistemini uyarıcı ve gaz giderici etkisi olan bitkilerin olduğu gözlenmiştir. Bu ürünlerin süreklikullanımı vücuttan istikrarsız ve elektrolit kayıplarına niçin olması sebebiyle yaşamsal risk oluşturabilmektedir.
Mide ve bağırsağın hareket kabiliyetini bozarak karında şişkinlik, kramplar, bulantı ve kusma neden olabilir. Değişken ve elektrolit kayıpları nedeniyle de kişilerde takâtsizlik, depresyon, tansiyon düşüklüğü, kalpteritimve ileti bozuklukları, solunum kaslarında zayıflık, kramplar gibi tablolar oraya çıkmaktadır. Ayrıca bu şekilde bahşedilen kilolar akıcı kaybına yan olduğu için daimi değildir.
Bu konuda farkındalık oluşturulması çok manâlı
Belirli risk faktörleri göz önünde bulundurularak, toplum bu zayıflama ilaçlarının niçin olabileceği istenmeyen etkiler konusunda bilinçlendirilmeli, bu ürünleri uygulamak isteyen kişiler önce detaylı bir sağlık durumu kontrolünden geçirildikten sonradan hekim, beslenme uzmanı ve eczacının kontrolünde kullanmaları sağlanmalıdır.
Keza bu tip ürünlerin hap olarak değerlendirilip standardizasyonunun sağlanması ve Afiyet Bakanlığından ruhsat alarak eczanelerde satışa sunulması toplum sağlığının korunması namına daha faydalı olacaktır.
Yaz gelmeden ideal kiloya gelmek için 10 teklif
1-Güne mutlaka dinç bir kahvaltı ile başlanmalıdır.
2-Belli Başlı ve ara öğünler atlanmamalıdır, çünkü atlanılan her öğün gün içinde daha çok yemek yemek yenmesine niçin olur.
3-Bol su içmek önemlidir.
4-Gün içinde hareketli olunmalı, şahsi egzersizler belirlenerek düzenli yapılmalıdır.
5-Süt, yoğurt, peynir grubunu yarım yağlı tüketilmelidir. Yağlı kırmızı et yerine yağsız olanı seçim etmeye çalışılmalıdır.Kurubaklagillerveya sebze yemeklerinin az yağ ile hazır olmasına uyarı edilmelidir.
6-Haftada 2 kez balık tüketilmelidir.
7-Tüm gıda grupları günlük besin düzeninde yer almalıdır.
8-Yemek Yemek pişirme yöntemlerini gözden geçirilmelidir. Kızartma yerine; ızgara, fırın ya da haşlama yöntemlerinden birini seçim edilmelidir.
9-Günlük alınması gereken tuz miktarı yaklaşık olarak 6 gr yani bir tatlı kaşığı dek olmalıdır.
10-Dinç yağları tüketmek önemlidir. Zeytinyağı, fındık fıstık, ceviz gibi kuruyemişler, avokado sağlıklı yağ gruplarındandır.
Kaynak: posta.com.tr
Kaynak: Kadın Sağlığı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder