Boşanma davaları evliliğin yasal olarak sona erdirilmesi amacıyla açılır. Boşanma avukat kanalıyla yürütülüp sonlandırılan bir işlemdir. Buna göre boşanma sonrası mal paylaşımı şu şekilde incelenebilir; 01.01.2002 tarihinden önce satın alınan mallar mal paylaşımına tabi değil; mal ayrılığı ilkesine tabi olacaktır. Örnek vermek gerekirse; 12.04.1997 tarihinde evlilik birliği içerisinde alınan bir taşınmaz, tapuda kimin adınaysa yani mal ayrılığı ilkesine göre kime aitse ona ait olmaya devam edecektir. 01.01.2002 tarihinden sonra ise daha önce de belirtilen edinilmiş mallara katılım ilkesi geçerlidir. Taraflar mal paylaşımı davasıyla 3 talepte bulunabilmektedir. Bunlar; katkı payı alacağı, katılma alacağı, değer artış payı alacağı olarak sayılabilir. Boşanmada mal paylaşımı denilirken evlilik birliğinin sona ermesi söz konusu olduğundan bu paylaşıma yalnızca evlilik birliği içinde elde edilen mallar dahil edilmektedir. Evlenmeden önce elde edilen mallar, bu paylaşıma dahil edilmemektedir.
Mal paylaşımı yapılırken her eş kişisel mallarını geri almaktadır. Bu mallar paylaşıma dahil edilmemektedir. Kişisel mallar; eşlerden birinin yalnız kişisel amaçla kullandığı malları, mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan ya da bir eşin sonrasında miras yoluyla veya herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde etmiş olduğu mal varlığı değerleri, manevi tazminat alacakları ve şahsi malların yerine geçen değerler olarak kabul edilmektedir. Bunlar mal paylaşımına dahil edilmez. Ayrıca tarafların arasında bir sözleşme yapılarak kişisel malların içeriği genişletilebilir.
Buna benzer anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları, eş ve çocuklar arasındaki miras davası, velayet davası, nafaka yükümlülükleri, soy bağı kurulması ve daha birçok konuda hizmet veren bir hukuk bürosu arayışı içine girildiyse Avukat Hasan Koç Hukuk Bürosu'na gelinip yüz yüze bilgi alınabilir veya hasankochukukburosu.com adresli sitemiz ziyaret edilip bu konulara ilişkin fikir edinilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder