Aracın boyası; kuş pisliği, asit yağmuru, taş çarpması, ağaç reçinesi, asfalt lekesi, böcek izleri, endüstriyel atık, paslanma gibi doğal olan veya olmayan pek çok farklı durumdan olumsuz bir şekilde etkilenebilir ve sonucunda aracın boyanması gerekebilir. Bu tarz durumlarda araç, motip sprey boya ile boyanabilir. Bu olumsuz durumları ayrıntılı bir şekilde saymak gerekirse şu maddeler halinde sıralayabiliriz:
Kuş Pisliği; araca bulaşan kuş pisliği içerisindeki asit, boya yüzeyine zarar verirken uzun süre kalması halinde metale doğru ilerleyerek derin izler bırakmaktadır.
Asit Yağmuru; fabrika bacalarından ve elektrik santrallerinden çıkmakta olan asidik gazlar atmosfere karışırlar. Atmosfere bu şekilde karışan asidik gazlar, havadaki hidrokarbonlarla tepkimeye girerek yağmur damlacıkları şeklinde boya yüzeyine yapışır ve boya katmanına vahim zararlar vererek metale doğru ilerler.
Taş Çarpması; araç seyir halindeyken lastiklerden fırlayan taşlar, araca zarar vererek boya katmanlarına, astar veya metal aksama kadar açılmasına sebep olur. Boya katmanları zarar gördüğü anda koruyuculuk özelliğini kaybederek metal aksam korozyon direncini kaybeder ve pas oluşumu yapar.
Ağaç Reçinesi; ağaç reçineleri otomobil boyası üzerinde uzun süre kalması durumunda noktasal lekeler meydana getirir. Reçine lekeleri, boya yüzeyinde bekleyip boya katmanlarını zemine doğru eriterek metale ulaşır. Bu şekilde metal yüzey korozyona uğrayarak paslanmaya başlar.
Asfalt Lekesi; özellikle yol yapımında yeni dökülmüş olan asfalt parçaları, otomobil üzerine sıçrayarak yapışır. Yapışan bu asfalt parçaları, temizlenmesi zor bir duruma dönüşerek ciddi lekeler oluşturur. Leke uzun süre kalması halinde boya katmanını zedeler ve ciddi izler bırakır.
Böcek İzleri; otomobil seyir halindeyken böcekler hızla boya yüzeyine çarparak yapışırlar. Böceklerin içerisindeki alkalin azotik kimyasallar zamanla boya yüzeyini çözüp metal aksama doğru ilerleyerek ciddi izler bırakır.
Endüstriyel Atık; metal endüstri tesislerinin bacalarından çıkmakta olan mikro metal parçacıkları, rüzgarlar vasıtasıyla çevreye yayılır. Yayılan metal tozları, araçlar üzerine mıknatıs gibi yapışarak boya yüzeyine tutunur. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan metal parçaları, boya yüzeyine batarak boya açılmalarına neden olur. Suyla temas etmesi halinde, metal batan bölgeler pas oluşumuna sebep olarak ciddi izler bırakır.
Paslanma; otomobil boyasının hasar gördüğü noktalarda, metal aksam havada bulunan nem ve oksijenle reaksiyona girerek pas oluşumunu başlatır. Önlem alınmadığı zaman pas, metal aksam yüzeyinde ilerleyip sağlam olan boya katmanı altına doğru geçer. Boyanın hasar gören noktaları bir an önce tamir edilmelidir.
Yukarıda sayılan bu ve bunun gibi olumsuz durumlarda www.colorsmotors.com sitesinde yer alan sprey araç boyası, rötuş boyası sprey, rötuş sprey boya, rötuş boya gibi malzemeler kullanılarak araç için anında çözüm yoluna gidilmiş olur.